top of page
Obrázek autoraRipsi Zohrabyan Myšáková

Jsem dost dobrá

V rámci konstelací zaměřené na finanční hojnost jsme řešili následující příběh.


Zadání konstelace: Jsem ráda, když mám dost peněz. Abych si mohla koupit, co potřebuju a klidně platit i za ostatní. To mi dělá dobře. Nelíbí se mi, když mám požádat rodinu nebo přítele o peníze, necítím se příjemně. Mít peníze je můj způsob, jak být samostatná a nežít tak, jako moje máma, babička... Ale táta to vnímá tak, že jako žena bych se měla starat o domácnost a neřešit peníze (rodová zátěž). Ale já to tak nechci a necítím z jeho strany podporu.


Já: Vyber si zástupce za sebe, mámu, tátu, peníze a svou práci. Pak ještě vyber někoho, kdo bude stát za Jsem dost dobrá.


Postavená konstelace vypadá následovně:


Jsem dost dobrá stojí mezi klientkou a prací a penězi. Jakoby ji brání v přístupu k nim. Klientka cítí, že není dost dobrá pro své rodiče. Obrací se nejprve na mámu.


Její máma vyjadřuje lásku a přijetí. "Nemusíš mi nic dokazovat, já tě naprosto miluji taková, jaká jsi". Přeje si, aby její dcera byla šťastná. Jen si do teď neuvědomila, že to chce dělat jinak, než ona samotná. Byl to velký aha moment. Ale vyjádřila ji svou naprostou podporu. Byl to opravdu krásný a dojemný moment.


Otcovi se nelíbilo, že chce dcera být nezávislá. Vůbec tomuto konceptu nerozumí. Naprosto se míjí v porozumění jako by se 21. století bavilo s 19. "Jsi žena, vzdělaná, máš muže, tak proč řešíš nějakou práci a peníze?"


Klientka obrací pozornost na Jsem dost dobrá. Zjišťuje, že se všem ostatním snaží dokázat, že je opravdu dost dobrá. A toto nastavení ji stojí v cestě k tomu dělat práci, která ji baví a která ji přináší peníze. Mnoho energie investuje do dokazování, až nemá pak kapacitu dělat to, co ji naplňuje.


Zaměří na Jsem dost dobrá svou pozornost a sytí se tím, že je opravdu dost dobrá. Přijímá to. Sytí své sebevědomí. Už nepotřebuje nikomu nic dokazovat, protože už to ví a hlavně cítí. Už ji nezáleží na tom, co si o ní myslí její otec. Jsem dost dobrá jde stranou, ale zůstávají spolu a drží se za ruce. Klientka má najednou přímý přístup k práci a penězům. Jdou k sobě a objímají se. Pak se klientka otáčí na otce.


Táta: "Tvoje potřeba nezávislosti se mi pořád nelíbí, ale přeji si, abys byla šťastná. A i když tomu plně nerozumím, jsem tady pro tebe a mám tě rád."


Konstelace končí objetím.


Někdy chybějící sebevědomí a pocit Nejsem dost dobrá vede k tomu, že si neřekneme o tolik peněz za svou práci, kolik bychom "si zasloužili". Protože si nevěříme, máme strach z nepřijetí a odsouzení.


A tak si přitahujeme do životě lidi a situace, ve kterých se utvrzujeme v tom, že nejsme dost dobří. Negativní zpětné vazby, neustálé reklamace, málo zákazníků, nenaplněné kurzy, neprodané zboží. Nejsem dost dobrá/ý, proto o mě/mou práci nikdo nejeví zájem. Čím víc je v nás pochyb o sobě samých, tím méně chceme být vidět. A pokud občas z ulity vykoukneme, tak jen opatrně našlapujeme po špičkách a při každé situaci, která jen zavání potenciálním ohrožením, zalezeme zpátky. Nerozvíjíme svůj potenciál, nestojíme ve své plné síle a nenecháme ji zářit tak, jak může. Pokulhává anebo vůbec nefunguje náš marketing i prodej, i když vše děláme podle ověřených příruček.


Pokud řešíte něco podobného a chcete nahlédnout hluboko do jádra problému, zvu vás na systemické konstelace. Máte nízké sebevědomí, pracovní nebo vztahové potíže? Pojďte se se mnou podívat na to, kde problém vězí a vyřešit ho. Kombinuji více metod, zejména konstelační postupy a šamanské techniky. Více zde: individuální online terapie.


Comentarios


bottom of page